sobota, 10 maja 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. ratatouille przepis
Więcej informacji także tutaj ratatuj przepis
ratatouille przepis - też dobry
ratatuj przepis - też dobry
Warto rzucić okiem także na blog kulinarny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz