niedziela, 4 maja 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy różnych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu innych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
blog kulinarny też jest ciekawie opisany temat
Więcej informacji także tutaj blog kulinarny
Więcej informacji także tutaj blog kulinarny
Na ten temat napisali także na blog kulinarny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz